TOGG'un ortaklarından açıklama geldi! Yerli otomobilin fiyatı resmen belli oldu o rakamdan satılacak - Uzun süredir merakla beklenen yerli otomobile dair ilk açıklamalar gelmeye başladı. Togg'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan tarafından fiyat açıklaması yapıldı. TOGG ortakları arasında yer alan Tuncay Özilhan, TOGG için satış şekli ve servis hizmetlerinin geleneksele nazaran daha farklı ve otomobilin Türk vatandaşlarının ulaşabileceği rakamlarda olacağını açıkladı. TOGG bayiler tarafından mı satılacak ve nasıl satılacak sorusu ile ilgili Tuncay Özilhan'dan önemli açıklamalar geldi.

Bayilik ağı olacak mı sorusu ile ilgili Tuncay Özilhan'dan açıklama geldi.

“Tam olarak açıklamayalım. Ama şunu söyleyebilirim ki, geleneksel modellerin dışında bir servis hizmeti olacak. Servis konusunda da çalışmalar var, tüketicinin bu konuda da hiç endişesi olmasın” dedi. Önceliğin Türkiye pazarı olduğunu söyleyen Özilhan kademe kademe büyümek istediklerini ifade etti.

“İlk aşamada ihracattan çok iç pazara yönelik olacak. Ama kademe kademe rekabet edebileceğimizi de tahmin edebiliyoruz” dedi.

 “Türk toplumunda inanılmaz bir talep var. Ürettiğimizi satarız hiç sorun değil. Araç rekabetçi de olacak. Ürün iyi ondan hiç şüphemiz yok” dedi.

900 BİN TL ALTINDA OLACAK

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun (Togg) fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 29 Ekim’de açılacak iken Tuncay Özilhan'ın vatandaşların ulaşabileceği rakamlarda olacağı açıklaması ile birlikte yeni bilgiler de gündeme düşüyor.

Elektrikli araçlarda yüzde 10 ÖTV dilimine, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi geçmeyen otomobiller girebiliyor. Bu da vergisiz fiyatı maksimum 700 bin TL üzerinden hesaplandığında Togg’un giriş fiyatının "bugünün koşullarında" en fazla 900 bin olacağı anlamına geliyor.

Ama hiç kuşkusuz 908 bin TL, Türk vatandaşı için ulaşılabilir bir rakam olmaktan çok uzak. İşte bu noktada Tuncay Özilhan, aracı yüzde 7 ÖTV dilimine sokma hedefleri olduğunu ve bunu sağlayacaklarını söylemesi önemli.

“Teknoloji, mobilite hususunda ve diğer birçok konuda start-up’larla çalışıyorlar. Birtakım şeyler geliştiriyor Togg için. Önemli bir ekosistem oluşmuş vaziyette. Çünkü Türkiye’nin bu elektrikli üründe hiçbir tecrübesi yok, yan sanayinin de yok. Yan sanayi bu konuda gelişmeye başlıyor. Farasis ile yüzde 50-50 ortak olduğumuz Siro diye bir şirket kurduk. Farasis de pilde dünyadaki en önemli şirketlerden birisi. Fabrikanın hemen yanında oraya arazi de tahsis edildi ve orada bir yatırıma da başlayacağız. Başladık da zaten ilk paketleme ünitesine. Ondan sonra kademe kademe geliştireceğiz. O da önemli bir teknoloji Türkiye için. Şu aşamada en önemli adımlardan birisinin pille ilgili olduğunu tahmin ediyorum. Şarjı gecikiyordu, sağ olsun hükümet orada yasasını çıkardı . O konuda da 2 bin şarj bulmak için bir şirket kurduk. Arkamızdan da birçok şirket teşvik aldı ve bu çok hızlı yayılacak. Türkiye bu konuda gecikmenin bir bakıma da avantajını yakaladı, son teknolojiyle kuruldu. Şu an hepimiz görüyoruz hep elektrik konuşuluyor. Bu yüzden Türkiye orada önemli bir şans yakaladı. Zaten otomotiv üretim merkezi, elektriklide de önemli bir avans kazandı."

Editör: Resul AKA