Ermenistan’ın kuruluşu Sovyetler Birliği’nin dağılması ile olmuştur ve 1991 yılına tarihlendirilir. Ermenistan, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ gibi ülkeler bir dönem Sovyetler Birliği’nin baskısı altında kalmıştır. Birliğin dağılmasını takip eden 1991 yılında içerisinde bulunan tüm ülkeler bağımsızlığını ilan etmiştir. Günümüzde özerkliğini eline almış bir devlet olan Ermenistan, 23 Eylül 1991 tarihinde kurulmuştur. Ermenistan’ın kuruluşunda Rusların etkisi bulunur. Ermenistan Cumhuriyeti’nin kurulması ve bağımsızlığını eline almasında Rusların rolü oldukça büyüktür.

Ermenistan Nerede?

Ermenistan, Güney Kafkasya ülkesidir. Ermenistan’ın etrafında Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve İran bulunur. Bu dört ülkeye kara sınırı bulunan ülkenin diğer ülkeler ile olan ilişkisi de son derece önemlidir. Ermenistan Cumhuriyeti, Kafkasya’nın önemli ülkelerinden biridir. Dört bir tarafından kara sınırı bulunan ülkenin denize kıyısı yoktur. Ülkede etnik grup sayısı oldukça fazladır ve bu durum kozmopolit bir yapıya bürünmesine neden olur. Ermeni, Yezidi ve Ruslar çoğunlukta olan etnik grupları oluşturur.

Ermenistan’ın Başkenti Neresi?

Ermenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Erivan’dır. Erivan ülkenin önemli ve büyük şehirleri arasında yer alır. Ermenistan Cumhuriyeti’nin on ikinci başkenti olma özelliğini taşıyan şehrin tarihi oldukça eskiye dayanır. Ermenistan’ın resmi dili Ermenicedir ancak Rusça, Kürtçe, Süryanice, Ukraynaca ve Rumca da sık sık kullanılan yerel dilleri oluşturur. Farklı etnik grupların yer aldığı Ermenistan’a çok dilli bir kültür hakimdir. Ermenistan’ın tarihi milattan önce 6. Yüzyıla kadar gider. Bu neden ile ülkenin kültür turizmi de son derece dikkat çekici unsurları barındırır.

Ermenistan Nasıl Kuruldu?

Ermenistan Cumhuriyeti’nin kurulması Ruslar’ın etkisi ile olmuştur. Milattan önce 6. Yüzyıla dayanan Ermenistan tarihinde birçok farklı krallık yer alır. Orontid Hanedanı ile başlayan tarihsel süreci Artaksia, Arsak, Bagratuni ve Kilikya krallıkları ile devam etmiştir. Ermenistan, 23 Eylül 1991 tarihinde diğer Kafkas ülkeleri ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığını ilan edip özerkliğini kazandığı sene Birleşmiş Milletler’e de katılan Ermenistan, ekonomi, siyasi ve kültür üçgeninde önemli bir ülkedir. Ermenistan’ın şu anki başkanı Armen Sarkisyan’dır ve çalışma süresi 5 yıldır.

Editör: Resul AKA