2024 yılında asgari ücret zammının yüzde 49, memur zammının ise yüzde 49.25 olarak açıklanmasının ardından, çalışan anneleri ilgilendiren bir dizi zam ve iyileştirme haberi geldi. Zam oranlarının belirlenmesiyle birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da 2024 prim ve ödeneklerindeki artış tablosunu kamuoyuyla paylaştı.

Asgari ücret ve memur zammı sonrasında 86 farklı kaleme yapılan zamla birlikte, doğum yapan çalışan annelere yönelik desteklerde de güncellemeler yapıldı. 2024’te süt ve emzirme parası, doğum izni, kreş yardımı ve yarı zamanlı çalışma desteği devam edecek. Bir çocuk için 112 günlük sürede verilen doğum izni ücreti 49,777 liraya ulaşırken, emzirme parasıyla birlikte çalışan anneye ödenecek tutar 70,345 lirayı geçecek.

SSK’lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş göremezlik ödemesi yapılıyor. Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatıranlar bu destekten yararlanabiliyor. Ancak doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Destek için sigortalılığın devam etmesi ve rapor süresince çalışılmaması zorunluluğu bulunuyor. İş göremezlik, rapor parası, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük izin süresi üzerinden hesaplanıyor. Çoğul gebelik durumlarında bu süreye 2 hafta daha ekleniyor.

2024 yılında günlük net doğum izni ücreti 444.44 lira olarak belirlenmiş olup, aylık 13,333 liraya denk gelmektedir. Toplam net doğum izni ücreti ise 49,777 liraya ulaşmaktadır.

Süt parası, 2024 yılında emzirme ödeneği olarak 857 liraya çıkarılmış, bu rakam iki yıl boyunca toplamda 20,568 liraya ulaşacaktır. Devlet aynı zamanda çalışan annelere kreş desteği de sunmaktadır. Asgari ücretle çalışan anneler bu destekten yararlanabilirken, kadın çalışanlara yapılacak kreş yardımı gelir vergisinden istisna tutularak asgari ücretin yüzde 50’sine çıkarılmıştır.

2024 yılında çocuk parası yardımı ise şu şekildedir: İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için ise 600 lira ödeme yapılacaktır.

Asgari ücretin brüt 20,002 liraya yükselmesiyle birlikte günlük asgari ücret de 666.75 liraya çıkmıştır. İşe göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük asgari ücretin yarısından, ayakta tedavide ise üçte ikisinden az olamamaktadır. Bu doğrultuda günlük en düşük iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde en az 333.38 lira, ayakta tedavide ise 444.50 liraya uygulanacaktır.

Geçici iş göremezlik ödeneği, sosyal sigortacılık bakımından iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır. Bu kapsamda yapılan düzenlemelerle birlikte çalışan annelere sunulan desteklerde 2024 yılında önemli artışlar ve iyileştirmeler görülmektedir.

Editör: Resul AKA