KADEMELİ EMEKLİLİK SON AÇIKLAMALAR 2024: "Kademeli emeklilik gelecek mi, Torba Yasa'da var mı, Meclis'ten geçti mi?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Torba yasa maddeleri, taşerona kadro, kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge gibi önemli düzenlemelerle ilgili beklentileri gündeme getiriyor. Meclis, kısa bir tatilin ardından 16 Ocak tarihinde yeniden çalışmalara başladı. Bu süreçte, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına ek yüzde 5 artış içeren kanun teklifi de Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülecek. Torba yasa maddeleri arasında yer alan taşerona kadro, kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge düzenlemeleri, çalışanlar tarafından dikkatle takip ediliyor. işte konu hakkında detaylar...

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir. Kademeli emeklilik şartları, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre değişiyor.

KADEMELİ EMEKLİLİĞİN YASALAŞMASI HALİNDE ÖNGÖRÜLEN DETAYLAR...

EYT düzenlemesi sonrasında 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için emeklilikte yaş şartının kaldığı belirtilirken, 3 Mart'tan bu yana yaklaşık 3 milyon EYT'li başvurusunu yaparak emeklilik hakkını elde etti. Prim ve yıl şartını tamamlamayı bekleyen EYT'lilerle birlikte toplam sayının 5 milyonu bulması bekleniyor.

İşe giriş tarihine göre emeklilik şartlarına ilişkin detaylar da açıklandı. 8/9/1999 ve öncesinde sigortalı olarak işe başlayanlar için kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaş şartı bulunuyor. Bu şartları yerine getiremeyenler için ise kademeli geçiş süreci öngörülüyor, bu da kısmi emeklilik şartlarını beraberinde getiriyor.

EYT'li olamayanlar için belirlenen yaş şartları ise şu şekilde:

8/9/1999-30/4/2008 tarihleri arasında sigortalı olan kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak ve 7000 gün prim ödemiş olmak ya da 25 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 4500 gün prim ödemiş olmak.

30/4/2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için 5510 sayılı Kanunla belirlenen şartlar geçerli oluyor. Örneğin, 01.01.2036 tarihine kadar kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmak ve 7200 gün prim ödemiş olmak.

Ayrıca, yaşlılık veya emekli aylığı bağlanmasında bazı istisnalar da getirilmiştir. Kadınlar ve erkekler için 65 yaş sınırı 2048 yılından itibaren eşitlenirken, 5400 prim ödeme gün sayısının yerine getirildiği tarihe göre belirlenen kademeli yaşta yaşlılık aylığı bağlanabileceği vurgulanmaktadır.

Editör: Resul AKA