Google’nın tarihçesi bundan 22 yıl öncesine dayanır. İnternet tabanlı hizmetler geliştiren ve bunları bünyesinde bulunduran şirket, ABD merkezli bir şirkettir. 4 Eylül 1998’de ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulmuştur.

Lary Page ve Sergey Brian tarafından kurulan bu arama motoru, 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edilmiştir. Stanford Üniversitesi’nde tanışan Lary Page ve Sergey Brian, insanların Word Wibe Web’deki etkileşimlerini bilgi zenginliğiyle iyileştirmek amacıyla Google’ı kurdu.

Google Kelimesinin Anlamı Nedir?

Google’ın anlamı aslında matematiksel bir terime işaret eder. Amerikalı matematikçi Edward Kasner, yeğeninden 1 ve ardından 100 sıfır olan sayı için isim bulma konusunda yardım ister. Milton ise bir googol şeklinde cevap verir. Bu terim 20 yıl sonra Kasner’in yazdığı “Mathematics and te Imagination” adlı kitabında yer alır ve büyük bir görünürlüğe sahip olur. 2006 yılında ise Google kelimesi Oxford İngilizce sözlüğüne resmi bir fiil olarak eklenmiştir.

İlk Doodle Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Doodle’nın ilk ortaya çıkışı 30 Ağustos 1998 tarihine dayanır. Doodle kelimesi çiziktirme olarak çevrilebilir. İlk Doodle “ofis dışındayız” mesajı vermek üzere tasarlanmıştır. Lary Page ve Sergey Brian, 1998 yılının bir haftasonu Neveda’daki Burning Man Festiveli’ne katılmaya karar verir. Çalışanlarının ofiste olmadıklarını ve teknik sorunlarla ilgilenemeyeceklerini bilmeleri için Google kurucuları Burning Man doodle’ını tasarlamıştır. Daha sonra doodle’lar tüm önemli günler ve kişiler için kullanılan bir Google geleneği haline gelmiştir.

Google Hangi Hizmetleri Verir?

Google’ın verdiği hizmetler kullanıcılara büyük kolaylık sağlar. Aynı zamanda Google bu hizmetler üzerinden para kazanır. Bunlar:

  • Reklam: Google, gelirinin neredeyse %99’una yakınını kurumsal reklamlardan elde eder. Teknolojik olarak DoubleClick’ten yararlanır. Kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik olarak hedef reklamları belirler ve bu içerikleri onlara sunar.
  • Arama motoru: Milyarlarca web dizinine sahiptir. Bu sayede kullanıcılar anahtar kelimeler ve uygulamalarla diledikleri bilgilere kolayca ulaşabilir.
  • Verimlilik araçları: Google’ın sağladığı ücretsiz çevrimiçi posta uygulaması Gmail bu kapsamda yer alır.
  • Yatırım ürünleri: Arama Araçları olarak pazara giren şirket, 3 yıl sonra daha küçük organizasyonlar için Mini’yi kurdu. 2006’da ise Özelleştirilmiş Arama iş sürümünü hizmete soktu.
  • Diğer ürünler: Google çeviri 35 farklı dil arasında çeviri yapmaya izin verir.

Google sunmuş olduğu hizmetler ile 22 yıldır kullanıcılar tarafından en çok kullanılan arama motorları arasında yer alır.

Editör: Resul AKA