Kentte bulunan bir otelde gerçekleştirilen kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Parti Sözcüsü Ebru Günay ve kent milletvekili Pero Dündar, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti yöneticileri katıldı.

kongrede konuşan yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtlere birlik çağrısı yaparak, “Gün Kürtlerin özgürlük günüdür, Kürtlerin birlik günüdür. Bütün çalışmalarımız, Kürtlerin özgürlüğüne kavuşması üzerinedir” dedi.

Kürtlerine kazanımlarına yönelik saldırıların sürdürüldüğünü dile getiren Türk, “Aslında yaşadığımız sürecin herkes farkında. Kürt halkı üzerinde yürütülen zulüm politikası, hukuksuzluk, adaletsizlik özellikle bu iktidar tarafından açık bir şekilde yürütülüyor. Kürtlerin kazanımlarını yok etmeye yönelik müthiş bir baskının olduğunu zaten biliyoruz. Amaç Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye yönelik bir çalışmanın, bir siyaset içinde olduklarını görüyoruz. Biz bunun farkındayız. Kürt halkı da bunun farkında. Bu nedenle biz biliyoruz, Kürt halkı özgürlüğe yaklaştığı zaman, zulüm politikası kat be kat artarak sürdürülüyor. Bugün yaşadığımız süreç budur. Peki ne yapacağız? Biraz önce arkadaşlarımızın da dile getirdiği gibi, birlikteliğimizi güçlü hale getirmek, dostlarımızla doğru bir yaklaşımla, dostlarımızla bütünleşerek demokrasiyi isteyen, demokratik şartlara inanan herkesle beraber mücadele ederek, onları ikna ederek, halkımızı da Kürt halkının içinde bulunduğu bu zor durumu anlatarak, ikna ederek mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

SANCAR: DEMOKRATİK CUMHURİYETİ İNŞA EDECEĞİZ

Kongreye katılanları Kürtçe, Arapça ve Türkçe selamlayan Sancar, şunları söyledi: “Ben Mardinliyim ama HDP’de Mardinlidir, kökleri bu topraklardadır. Bu toprakların çok kültürlü, çok inançlı, çok renkli tarihindedir. Farklı inançların, kültürlerin, dillerin, eşit bir şekilde barış içinde yaşama kültüründen doğmuştur HDP.  Ve bunun da en güzel mekanlarının başında Mardin geliyor. Onun için rahatlıkla diyebiliriz ki HDP’nin memleketi de doğum yeri de Mardin’dir. Bu ülkenin geleceği de bu partinin doğduğu topraklardaki kültürdedir, zihniyetedir, ruhtadır. Halkların ve inançların eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşayabileceği demokratik bir cumhuriyeti ve kalıcı barışı, buradan alacağımız ilham ve güçle inşa edeceğiz.

Konuşmaların ardından gidilen seçimde HDP Mardin İl Eşbaşkanlığına Mehmet Ali Yiğit ve Berivan Bahçeci seçildi.

Kaynak: MardinHaber.com.tr

Editör: Resul AKA