Oksapar nedir? Ne işe yarar? Kullanımı ve Yan Etkileri

Oksapar ilacı birden fazla hastalığın tedavisinde sıkça kullanılır. Oksapar etken maddesi ise enoksaparin sodyum olarak dikkat çeker. Buna ek olarak içerdiği yan etken maddeler sayesinde hastalığın neden olduğu semptomları giderme konusunda endikedir. Genel olarak, genel cerrahi operasyonlardan sonra toplardamarlarda meydana gelen kan pıhtılaşmasını önlemek için reçete edilebilir.
Bunun yanı sıra kalp yetmezliği, solunum yetmezliği ya da benzeri yatağa bağımlı kılan hastalıklarda oluşan kan pıhtılaşmasını önlemek için de kullanılır. Kalp ve damarların tıkanmasına neden olan tüm benzeri pek çok hastalık için doktorun uygun görmesi halinde reçete edilebilir. Şeker hastalığı gibi benzeri kronik hastalıklarda beraber kullanımının uygunluğunu mutlaka teyit etmeniz gerekir. Doktor muayenesi ve reçete etmesi dışında kullanmanız tavsiye edilmez.
Oksapar Fiyat?
Oksapar fiyatı 2024 yılının başında zamlandı. Güncel satış fiyatı miligramına ve formuna göre değişse de hizmet veren tüm eczanelerde aynı seyirdedir. Çözelti formunda olan seçenekler için en güncel fiyat detayları kısaca şu şekildedir;
- Oksapar 1000 0,1 ml enjeksiyonluk çözelti içeren enjektör fiyatı: 244 TL
- Oksapar 2000 0,2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 2 enjektör fiyatı: 70 TL
- Oksapar 4000 0,4 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 10 enjektör fiyatı: 1045 TL
- Oksapar 6000 0,6 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 2enjektör fiyatı: 386 TL
- Oksapar 8000 0,8 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 2 enjektör fiyatı: 204,5 TL
Oksapar fiyatı yukarıda yer verdiğimiz şekildedir. Hataların reçeteli veya reçetesiz alması, sağlık güvencesi durumları gibi etkenlere göre fiyat farklılıklar olabilir. Bunun yanı sıra ara zamlar da uygulandığı için satın alma öncesinde eczaneden fiyat teyidi yapmanız tavsiye edilir.
Oksapar Ne İşe Yarar?
Oksapar ilacı çeşitli hastalıklara bağlı oluşabilen toplardamarlardaki kan birikmesi ve pıhtılaşmasını tedavi eder. Bunun yanı sıra oluşan pıhtılaşmaların giderilmesinde etkilidir. Yaş faktörü ve hastalığın seviyesi gibi etkenlere göre kullanım dozu, süresi gibi detaylar değişir. Doktorun belirttiği dozun dışında çıkmadan kullanılması tavsiye edilir. Yetişkin ya da yaşlı hastalarda kullanım talimatları değişir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Oksapar Ne İçin Kullanılır?
Oksapar ne ilacı, nasıl ve neden kullanılır sorularına prospektüsündeki bilgiler ışığında yanıt vermek gerekir. Doktorun uygun görerek teşhis sonrası reçete ettiği bu ilaç, genelde şu hastalıklara bağlı oluşan kan pıhtılaşmasını önlemek için kullanılır;
- Genel cerrahi ya da ortopedik cerrahi girişimlerden sonra
- Kalp yetmezliği,
- Solunum yetmezliği,
- Enfeksiyonlar ve romatizmal hastalıklar
- Derin Ven Trombozu
- Kararsız anjinayı
- Kendini EKG’de ST-segment yükselmesi
- Akut ST-yükselmesi olan miyokard infarktüsü
- (STEMI)
- Perkütanöz Koroner Girişim (PCI)
Yukarıda yer alan hastalıklar sırasında toplardamarlarda meydana gelen kan tıkanması ve pıhtılaşmasının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
Oksapar Yan Etkileri
Oksapar prospektüs içeriğinde tüm etkileri mevcuttur. Nasıl etki ettiği, yan etkileri, nedenleri, kullanım talimatları gibi ayrıntılara ilacı kullanmanda önce prospektüsünden ulaşmanız mümkündür. İlacın yan etkileri genel olarak doz aşımı, yanlış kullanım ya da etken maddeye karşı alerjik reaksiyon durumlarında meydana gelir. En olası yan etkilerinden bazıları ise şunlardan oluşur;
- Yaraların normalinden daha fazla kanaması,
- Kan testlerinde değişiklik görülmesi,
- Deri altında oluşan döküntüler, renk değişiklikleri,
- Cildin çeşitli yerlerinde daha fazla çürüklerin oluşması,
- Aniden başlayan baş ağrıları,
- Şiddetli mide ağrıları,
- Midede dolgunluk hissi,
Oksapar yan etkileri yukarıdakilerden oluşur. Tüm yan etkileri oldukça ciddi olduğu için görülmesi halinde ilaç alımı durdurulmalıdır. Bunun yanı sıra en acil şekilde doktora bilgi verilerek önlem alınmalıdır.
Oksapar ilacına dair hastaların aklına takılan tüm soruların yanıtlarına yer verdik. İçeriğimiz boyunca yer verdiğimiz bu yanıtlar tamamen bilgilendirme amacı taşır. Bu nedenle de doktorun bilgisi dışında kullanımı kesinlikle tavsiye edilmez. Ek olarak içeriğimizde eksik ya da hatalı bulduğunuz alanlar varsa, yorum kısmına yazarak bizden geri bildirim alabilirsiniz.
