Mesleki Eğitim Merkezi MESEM Kayıtları Nereye Yapılır? MESEM’de Hangi Bölümler Var, Alan Ve Dal Değişikliği Nasıl Yapılır? Nakil İşlemlerini Kimler Yapabilir, Kimler Kayıt Olabilir, Nasıl Başvurulur, Hangi Belgeler Verilir, Eğitim Nasıl Yapılır.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezine Kimler Başvurabilir
Mesleki Eğitim Merkezlerine Yaş Sınırı Bulunmadan En Az Ortaokul Mezunu Yada İmam Hatip Ortaokulu Mezunu Olanlar Başvurabilir.

Kayıtlar Ne Zaman Alınır
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kayıtlar Yıl Boyunca Alınmaktadır. Kayıt İçin Yaş Sınırı Bulunmamaktadır.

Kayıt İçin Aranılan Koşullar Nelerdir
• En Az Ortaokul Veya İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak.
• Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak. Bu Durum Gerektiğinde Sağlık/Sağlık Kurulu Raporuyla Belgelendirilir.
• Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak. Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” Sahip Bir Usta Bulunması Gerekir.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir
Mesleki Eğitim Merkezleri Ortaöğretim Kademesinde Bulunan Bir Mesleki Eğitim Okuludur. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlıdır.
Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler İlgi Ve Yetenekleri Olduğu Meslek Alanında Hem Çalışarak Hem Okuyarak Eğitim Alır. Eğitim Süresi 4 Yıldır.

Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada Bir Gündür. Diğer Günlerde İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapılır.

255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Yer Almaktadır.
İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Seneden Son Seneye Kadar Devam Eder. Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Belge Verilir.
Öğrencilerin Lise Diploması Alabilmeleri İçin Millî Eğitim Bakanlığınca Belirlenen Fark Derslerini Tamamlamaları Gerekir.

Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstidan Oranı Bulunmaktadır.
39 Alan Ve 193 Meslek Dalında Eğitim Verilmektedir.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Verilen Alanlar
Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi
Bilişim Teknolojileri
Büro Yönetimi
Denizcilik
El Sanatları Teknolojisi
Elektrik-Elektronik Teknolojisi
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
Gemi Yapımı
Gıda Teknolojisi
Grafik Ve Fotoğraf
Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri
Harita-Tapu-Kadastro
Hayvan Yetiştiriciliği Ve Sağlığı
İnşaat Teknolojisi
Kimya Teknolojisi
Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri
Kuyumculuk Teknolojisi
Makine Teknolojisi
Matbaa Teknolojisi
Metal Teknolojisi
Metalürji Teknolojisi
Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı
Moda Tasarım Teknolojileri
Motorlu Araçlar Teknolojisi
Muhasebe Ve Finansman
Müzik Aletleri Yapımı
Pazarlama Ve Perakende
Plastik Teknolojisi
Seramik Ve Cam Teknolojisi
Tarım
Tekstil Teknolojisi
Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme
Ulaştırma Hizmetleri
Yiyecek İçecek Hizmetleri

Kaç Gün Okula Gidilir
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitimi Verilen 184 Dalda İstediğiniz Eğitime Başvuru Yapabilirsiniz. Eğitimler Haftada 1 Gün Okulda Teorik Olarak, 4 Gün İse İşletmelerde Teorik Olarak Verilir.

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Şartlarını Taşıyorsanız; Bir İşletmede Çalışıyorsanız Veya Bir İşletmede Çalışmıyor Ancak Mesleki Eğitim Almak İstiyorsanız, Kimlik Bilgilerinizle Birlikte Size En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Veya Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Müracaat Edebilirsiniz.

Herhangi Bir İşletmede Çalışmıyorsanız; Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Mesleki Eğitim Merkezinden Rehberlik Ve Yönlendirme Alabilirsiniz.

Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Veli / Öğrenci Arasında İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin İmzalanmasıyla Başlar.

Öğrenci Okul Tarafından E-Mesem Sistemine Kaydedilir.

Öğrencinin Sigortası Ve Maaşı Kayıt Olduğu Andan İtibaren Başlar Ve 4 Yıl Boyunca Devam Eder.

Mesleki Eğitim Merkezi Alan Dal Değişikliği
Mesleki Eğitim Merkezlerinde 9’uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Alan, 10 uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Aynı Alan İçinde Dal Değişikliği Yapılabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine, Okul Türüne Bakılmaksızın Her Sınıf Seviyesinde Nakil Ve Geçiş Yapılabilir. Ancak Bunlardan Daha Önce Mesleki Ve Teknik Eğitim Almamış Olanlar İle Farklı Bir Alanda Mesleki Eğitim Almak İsteyenlerin Alan Seçimi İçin 9 Uncu Sınıfın Birinci Dönemi Sonuna Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olması Gerekir.

Daha Önce Mesleki Eğitim Almamış Olup Şubat Ayından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyenlerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılır, Ancak İlgili Ders Yılı İtibarıyla Bunlara Yılsonu Puanı Verilmez.”

Mesleki Eğitim Merkezi Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır
• 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,

• Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dahil Edilecek.
• Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.

Mesleki Eğitim Merkezinde Teorik Ve Pratik Eğitim
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler Alanında Yetkin Öğretmenler Ve Usta Öğreticilerden İlgi Ve Yetenekleri Olan Bir Meslek Alanında Eğitim Alırlar.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitim Süresi Dört Yıldır.
Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Alınır.
Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürer. Bu Süreçte En Az Asgari Ücretin Yüzde 30’u Kadar Maaş Verilir.

Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Kalfalık Belgesi Verilir.

Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürer. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si Kadar Maaş Verilir.

Dördüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Ustalık Belgesi Verilir. Böylece Kendi İş Yerlerini Açabilirler.

Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle ‘Usta Öğretici’ Belgesine Sahip Olabilir.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Verilen Belgeler

Çırak
Mesleğin Gerektirdiği Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarını İş İçerisinde Geliştiren Kişidir. Eğitim Süresi 3 Yıldır. 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri

Kalfa
Meslekle İlgili İş Ve İşlemleri Ustanın Gözetimi Altında Kabul Edilebilir Standartlarda Yapabilen Kişidir. Eğitim Süresi 1 Yıldır. 12. Sınıf Öğrencileri. Kalfalık Sınavı İle Kalfalık Belgesi Verilir.

Usta
Üretimi Planlayabilen; Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen; Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen; Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişidir. Ustalık Sınavı İle Ustalık Belgesi Verilir.

Usta Öğretici
Ustalık Yeterliğini Kazanmış; Aday Çırak, Çırak, Kalfa İle Mesleki Ve Teknik Eğitim Okul Ve Kurumları Öğrencilerinin İşyerindeki Eğitiminden Sorumlu; Mesleki Eğitim Tekniklerini Bilen Ve Uygulayan Kişidir.

Meslek Lisesi Diploması
Fark Derslerini Tamamlayanlara Verilir.

Mesleki Eğitim Merkezlerinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir
Mesleki Eğitim Merkezleri Eğitim Alanlarında Yüzde 88 İstihdam Oranı İle Büyük Ölçüde İş Garantisi Sunar.
Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı

Meslek Lisesi Diploması

9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta

Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı

Lise Ve Üniversite Mezunlarına En Çok Sekiz Ayda Meslek Sahibi Olma İmkânı

Mesleki Eğitim Merkezleri 255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosunun Açılmasıyla Her Geçen Gün Daha da Güçlenmektedir.

“Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” İle 77 İldeki 251 Organize Sanayi Bölgesi İle 4 İldeki 4 Sanayi Sitesi, En Az Bir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Ya da Mesleki Eğitim Merkeziyle Eşleştirildi.
Yani Toplam 255 Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Bulunuyor.

Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Ve Teknik Eğitim Alan Öğrencilerin Staj Ve İşbaşı Eğitimlerini Yapabilecekleri Birçok Kurumun Bir Arada Olması, Uygulamaya Dönük Becerilerini Geliştirmeleri İçin Öğrencilere Çeşitli Fırsatlar Sunuyor.

OSB’lerdeki Mesleki Eğitim Merkezlerinin Yaygınlaştırılmasının, Mezunların İstihdam Olanaklarını Zenginleştireceği Ve İşbaşı Eğitimi Yaptığı İşletmede İstihdam Edilen Mezun Oranını Yüzde 75 Artıracağı Öngörülüyor.

Böylece OSB’lerde Uygulamalı Eğitimle Yetişen Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları İle Özel Sektörün Usta Ve Kalfa İhtiyacının Karşılanması Amaçlanıyor.
Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları da Yaralanabilir

Lise Ve Üstü Mezunlardan Ustalık Belgesine Sahip Olmak İsteyenler İçin Ustalık Telafi Programları Uygulanır

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunları İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çocuk Sekiz Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme Fırsatı Sağlar.

Bu Sayede Farklı Eğitim Kurumlarından Mezun Olan Öğrenciler De İşgücü Piyasasına Geçme Fırsatı Bulabilir. Mesleki Eğitim Verilen Tüm Alanlarda, Sektörlerin Güçlü Temsilcileriyle İşbirlikleri Gerçekleştirilmektedir.

METYAP Mesleki Eğitimi Tanıtma Ve Yaygınlaştırma Projesi
Usta Öğreticilik (İş Pedagojisi Kursu)
İster Uzaktan Eğitim İle 16 Saat
İster Yüz Yüze Eğitim İle 40 Saat
Usta Öğretici Belgesi Alınabilir.

Çıraklık Eğitimde Uygulanan Programları
Diploma Programı (Çırak, Kalfa, Usta, Meslek Lisesi Diploması)
Diploma Fark Dersleri (Daha Önceden Kalfalık, Ustalık Belgesi Alan Adaylar İçin)
Ustalık Programı (Çırak, Kalfa, Usta)
Ustalık Telafi Programı (Lise Ve Üstü Mezunlar İçin Ustalık Telefi Programları)

Mesleki Eğitim Merkezi İş Yeri Değişikliği
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kurum Aynı Olmakla Birlikte İşyeri Değişikliği Yapılması Durumunda Öğrencinin Dönem Puanının Hesabında Dönem İçinde En Fazla Pratik Eğitim Aldığı İşletmede İlgili Usta Öğretici / Eğitici Personelin Vereceği Puanlar Dikkate Alınır.

Mesleki Eğitim Merkezi Eğitim Süreci

Usta Öğretici Zorunluluğu
Aday Çırak Ve Çırak Almak İçin İşyerinde Usta Öğretici Bulunması Şarttır. (3308 / Madde 15)

Mali Haklar
Aday Çırak Ve Çıraklar, Staj Veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden 9, 10, 11. Sınıf Öğrencilerine, Asgari Ücretin Net Tutarının Yüzde 30’u, Ve 12 Sınıf Öğrencilerine İse Yüzde 50 Sinden Az Olamaz.

Sigorta
Aday Çırak, Çıraklar, İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Öğrencilerin Sigorta Primleri Bakanlığımız Tarafından Karşılanır. (İş Kazası, Meslek Hastalığı Ve Hastalık Sigortası) Bu Sigorta Emekliliğe Esas Teşkil Etmez.

İşletmeye Devlet Katkısı
9, 10, 11. Sınıf Öğrencileri İçin Asgari Ücretin Yüzde 30’u, 12 Sınıf Öğrencileri İçin İse Yüzde 50’si Oranında İşletmeye Destek Verilir.

Hukuki Haklar
İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Gündüz Yapılması Esastır. İl İstihdam Ve MEK Kararıyla Günde 8 Saati Ve Saat 22:00’ye Kadar Yapılabilir. OÖKY Madde-9

Beceri Eğitimi
İşletmelerde Beceri Eğitimi, Staj Ve Tamamlayıcı Eğitim Eğitici Personel / Usta Öğreticilerce Yaptırılır. OÖKY Madde-146 (1)

Öğrenci Sayısı
İşletmelerde Aynı Meslek Alan / Dalında Beceri Eğitimi Gören En Fazla 40 Kişiden Oluşan Öğrenci Grubu İçin İşletme Tarafından En Az Bir Eğitici Personel Veya Usta Öğretici Görevlendirilir. OÖKY Madde-135 (1)

Ders Süresi
Okul / Kurumun Atölye Ve Laboratuvarlarında Yapılması Hâlinde 40 Dakika, İşletmelerde Yapılan Uygulama Dersleri İse 60 Dakikadır.

İş Kazası
Aday Çırak, Çırak Ve Öğrencinin Eğitimi Sırasında İşyerinin Kusuru Halinde Meydana Gelecek İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarından İşveren Sorumludur. 3308 / Madde 25

Alan Dal Sayısı
39 Alan, 193 Dal

Okul Kurum Sayısı
354 Bağımsız Olmak Üzere Toplam 3321 MEM Programı Uygulayan Okul / Kurum.

Mesleki Eğitim Merkezi Alan Ve Dal Listesi

Alan Sıra No

Dal Sıra No

Alan Ve Dal

1

Ayakkabı Ve Saraciye Teknolojisi

1

Ayakkabı Modelistliği

2

Ayakkabı Üretimi

3

Saraciye Modelistliği

4

Saraciye Üretimi

2

Bilişim Teknolojileri

5

Bilgisayar Teknik Servisi

6

Yazılım Geliştirme

3

Büro Yönetimi

7

Yönetici Sekreterliği

4

Denizcilik

8

Balıkçılık ve Su Ürünleri

5

El Sanatları Teknolojisi

9

Dekoratif El Sanatları

10

Dekoratif Ev Tekstili

11

El Dokuma

12

El ve Makine Nakışı

13

Halı Desinatörlüğü

14

Sanayi Nakışı

6

Elektrik – Elektronik Teknolojisi

15

Asansör Sistemleri

16

Bobinaj

17

Büro Makineleri Teknik Servisi

18

Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

19

Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

20

Endüstriyel Bakım Onarım

21

Görüntü ve Ses Sistemleri

22

Güvenlik Sistemleri

23

Haberleşme Sistemleri

24

Yüksek Gerilim Sistemleri

7

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri

25

Endüstriyel Kontrol

8

Gemi Yapımı

26

Gemi Donatımı

27

Gemi İnşa

28

Kompozit Tekne İmalatı

29

Yat İnşa

9

Gıda Teknolojisi

30

Bitkisel Yağ Üretim

31

Çay İşleme

32

Endüstriyel Et İşleme

33

Hububat İşleme

34

Sebze ve Meyve İşleme

35

Su Ürünleri İşleme

36

Süt İşleme

37

Şekerleme ve Çikolata Üretim

38

Zeytin İşleme

10

Grafik Ve Fotoğraf

39

Fotoğraf

40

Grafik

41

Animasyon

11

Güzellik Ve Saç Bakım Hizmetleri

42

Cilt Bakımı ve Makyaj

43

Erkek Kuaförü

44

Kadın Kuaförü

12

Harita – Tapu – Kadastro

45

Harita Kadastro

13

Hayvan Yetiştiriciliği Ve Sağlığı

46

Arıcılık

47

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

48

Ev ve Süs Hayvanları

49

Evcil Hayvan Kuaförlüğü

50

Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği

51

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

14

İnşaat Teknolojisi

52

Ahşap Yapı Sistemleri

53

Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri

54

Yapı Duvar ve Sıva Sistemleri

55

Beton-Çimento ve Zemin Teknolojisi

56

Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama

57

Çatı Sistemleri

58

Çelik Yapı Teknik Ressamlığı

59

İç Mekân Teknik Ressamlığı

60

Mimari Restorasyon

61

Mimari Yapı Teknik Ressamlığı

62

Statik Yapı Teknik Ressamlığı

63

Yapı Dekorasyonu

64

Yapı Yalıtımı

65

Yapı Yüzey Kaplama

15

Kimya Teknolojisi

66

Boya Üretimi ve Kontrolü

67

Çimento ve Yapı Kimyasalları Üretimi

68

Deri İşleme

69

Kağıt Üretimi

70

Temizlik, Kozmetik ve Parfümeri Ürünleri Üretimi

16

Konaklama Ve Seyahat Hizmetleri

71

Halı Temizleme ve Bakım

72

Kuru Temizleme

73

Kat Hizmetleri

74

Operasyon

75

Ön Büro

76

Rezervasyon

17

Kuyumculuk Teknolojisi

77

Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği

78

Takı İmalatı

79

Vitrin Kuyumculuğu

18

Makine Teknolojisi

80

Anahtarcılık ve Çilingirlik

81

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

82

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

83

Bilgisayarlı Makine İmalatı

84

Değirmencilik

85

Endüstriyel Kalıp

86

Makine Bakım Onarım

87

Mermer İşleme

88

Saat Tamirciliği

19

Matbaa Teknolojisi

89

Baskı Öncesi

90

Baskı Sonrası

91

Dijital Baskı

92

Flekso Baskı

93

Ofset Baskı

94

Serigrafi Baskı

95

Tampon Baskı

96

Tifdruk Baskı

20

Metal Teknolojisi

97

Avizecilik

98

Çelik Konstrüksiyon

99

Endüstriyel Reklam Tabelacılığı

100

Isıl İşlem

101

Karosercilik

102

Kaynakçılık

103

Metal Doğrama

104

Metal Levha İşlemeciliği

105

Metal Yüzey Boyama

106

Sac İşleri

21

Metalürji Teknolojisi

107

Döküm

108

İzabe

22

Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı

109

Ahşap Doğrama Teknolojisi

110

İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi

111

Mobilya İskeleti ve Döşemesi

112

Mobilya Süsleme Sanatları

113

Oto Döşemeciliği

23

Moda Tasarım Teknolojileri

114

Deri Giyim

115

Erkek Terziliği

116

Hazır Giyim Model Makineciliği

117

İç Giyim Modelistliği

118

Kadın Terziliği

119

Kesim

120

Modelistlik

24

Motorlu Araçlar Teknolojisi

121

Dizel Motorları Yakıt Pompası ve Enjektör Ayarcılığı

122

İş Makineleri

123

Motorlu Araçlar LPG Sistemleri Bakım ve Onarımcılığı

124

Motosiklet Tamirciliği

125

Otomotiv Boya

126

Otomotiv Elektrikçiliği

127

Otomotiv Elektromekanik

128

Otomotiv Gövde

129

Otomotiv Mekanikerliği

130

Otomotiv Motor Yenileştirmeciliği

131

Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik

25

Muhasebe Ve Finansman

132

Muhasebe

26

Müzik Aletleri Yapımı

133

Mızraplı Batı Müziği Enstrümanları Yapımı

134

Mızraplı Halk Müziği Enstrümanları Yapımı

135

Mızraplı Sanat Müziği Enstrümanları Yapımı

136

Yaylı Enstrüman Yapımı

27

Pazarlama Ve Perakende

137

Emlak Komisyonculuğu

138

Satış Elemanlığı

139

Sigortacılık

28

Plastik Teknolojisi

140

Plastik İşleme

141

Plastik Kalıp

29

Seramik Ve Cam Teknolojisi

142

Alçı Model Kalıp

143

Çinicilik

144

Dekoratif Cam

145

Endüstriyel Cam

146

Serbest Seramik Şekillendirme

147

Sır Üstü Dekorlama

148

Tornada Form Şekillendirme

30

Tarım

149

Bağcılık

150

Mantar Yetiştiriciliği

151

Meyve Yetiştiriciliği

152

Sebze Yetiştiriciliği

153

Bahçıvanlık

154

Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği

155

Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği

156

Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği

157

Süs Bitkileri

158

Seracılık

159

Çay Yetiştiriciliği

160

Orman Yetiştiriciliği

31

Tekstil Teknolojisi

161

Dokuma Operatörlüğü

162

Dokusuz Yüzeyler

163

Endüstriyel Çorap Örme

164

Endüstriyel Düz Örme

165

Endüstriyel Yuvarlak Örme

166

İplik Üretim Teknolojisi

167

Tekstil Baskı ve Desenciliği

168

Tekstil Bitim İşlemleri (Apre)

169

Tekstil Boyacılığı

32

Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme

170

Gaz Tesisat Sistemleri

171

Gaz Yakıcı Cihazlar ve Servis

172

Isıtma ve Sıhhi Tesisat Sistemleri

173

Kazan Yakma ve Bakımı

174

Su Arıtma Sistemleri

175

Güneş Enerjisi ve Tesisat Sistemleri

176

İklimlendirme Sistemleri

177

Soğutma Sistemleri
 

33

Ulaştırma Hizmetleri

178

Lojistik

179

Kargo Ve Kurye Hizmetleri

180

Otopark Ve Vale Hizmetleri

34

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

(Protokol Kapsamında)

181

Güneş Panel Entegre Sistemleri
 

35

Yiyecek İçecek Hizmetleri

182

Aşçılık

183

Fırıncılık

184

Kantin İşletmeciliği

185

Kasaplık

186

Pasta Ve Tatlı Yapımı

187

Servis
 

36

Gazetecilik

(Protokol Kapsamında)

188

Web İçerik Editörü

189

Sosyal Medya

190

Medya Yazılımı

37

Radyo – Televizyon

(Protokol Kapsamında)

191

Video, Ses Üretim Ve Kurgu

38

Siber Güvenlik

192

Siber Güvenlik

39

Uçak Bakımı

(Protokol Kapsamında)

193

Uçak Bakımı
Editör: Resul AKA