Türkiye’de yaşanan ekonomik çalkantının en fazla etkilediği alanların başında inşaat sektörü geliyor. İnşaat sektöründe demir başta olmak üzere neredeyse tüm gider kalemlerinde ortaya çıkan artışın vurduğu müteahhitler iş yapamaz duruma gelirken, başlayan işlerin birçoğu da maliyetlerin artması nedeniyle durduruldu. Durdurulanların başında Mardin Adalet Sarayı inşaatı geliyor. Artan maliyetler nedeniyle inşaata başlayan şirket, sözleşmesini feshederek, işi bırakmak zorunda kaldı. Benzer şekilde Mardin Adliyesinin hemen yanında temel kazısı neredeyse biten otopark ve park projesi de aynı şekilde durdu.

İşin içinden çıkamayan şirketler, projeleri durdurarak, yeni tarifeler üzerinden inşaatları sürdürmek istiyor. Tasfiye Yasasından yararlanmak isteyen şirketler, piyasada yaşanan belirsizliğinin sona ermesinden sonra yeni maliyetler üzerinden belirlenecek fiyatla işleri devam ettirmeyi planlıyor.

Yaşanan bu durum nedeniyle neredeyse hiçbir firma yeni bir iş almaya da cesaret edemiyor. Bunun en bariz iki örneği ise, Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Midyat ve Kızıltepe otogarlarının ihalelerinde yaşanıyor. Belirsizlik nedeniyle hiçbir firma ihaleye girmek istemediğinden Mardin Büyükşehir Belediyesi her defasında ihaleleri iptal etmek zorunda kalıyor. Bugüne kadar her iki ilçenin otogar ihaleleri bu nedenle toplamda 6 defa iptal edilmek zorunda kaldı.

Belediye kayıtlarına göre, Midyat Otogarı için 13 Mayıs 2022’de ilk defa ihaleye çıkıldı. Ancak ihale şirketlerin belirsizlik karşısındaki çaresizliği nedeniyle teklif vermemeleri sonucunda iptal edilmek zorunda kaldı. Midyat otogarı için 27 Haziran 2022’de yapılması planlanan ihale de aynı şekilde tekrar iptal edildi.

Kızıltepe’de ise, 2 Kasım 2021, 11 Mart 2022 ve 25 Nisan 2022’de yapılması planlanan ihaleler ardı ardına iptal edildi. Son olarak 22 Haziran 2022’de yapılması planlanan ihalede de aynı durum yaşanınca o da iptal edildi.

Kaynak: MardinHaber.Com.tr

Editör: Resul AKA