Midyat Dörtyol Kavşak genişletme projesi neden iptal edildi?

Son söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Çarpık yapılaşmaya yol vermek, çarpık yapı imar etmek tek kelimeyle bir şehrin geleceğine yapılabilecek en büyük ihanettir. Neden mi?

Günü kurtarmak adına, siyasi ya da şahsi çıkarlar nedeniyle bir yapıyı; ileriyi düşünmeden, halkın kullanım alanlarını kullanılamaz ya da kullanımını zorlaştırmak büyük bir kötülüktür. Aynı şekilde yol, altyapı ve üst yapı çalışmalarını yine günü kurtarmak adına basit bir şekilde ve hakkını vermeden, malzemesinden çalarak yapmak bir şehrin geleceğine ihanet, halka ise büyük bir zulümdür.

Midyat’ta çarpık yapılaşmanın en bariz örneklerinden biri Midyat Dörtyol’daki yolun neredeyse bir şeridini tek şeride düşüren köşe başındaki iki katlı ticarethane ve yolu daraltan bitişik yapılardır.

Foto 1- Midyat Dörtyol kavşağı
Öteden beri kavşak genişletme projesi kapsamında bu ve benzeri yapıların yıkım kararı(iptal edildi) olmasına rağmen yıllardır halka bu eziyet çektiriliyor. Neden bu hayati proje hayata geçirilmedi. Kimler bu işe engel oldu. Bu tür yapıların yıkılamaması bir yana, yapımına izin verenlerde bu ihanetin ortağıdırlar.

Kimsenin işinin bozulmasını tabi ki istemiyoruz. Ama üç beş kişinin kazancı uğruna büyük bir sıkıntı veren bu durumun geçiştirilmesi kabul edilemez. Gerekli acele kamulaştırma yapılarak kavşak genişletme projesi hayata geçirilmelidir. Bunu yapmak, yapılmasını sağlamak için sesini yükseltmek memleketini seven herkesin görevidir.

Turizm kenti Midyat’a her gün binlerce misafir gelmektedir. Yolun dar olması nedeniyle mevcut noktada birçok ölümlü kaza yaşandı ve ulu çınarlarımızı kaybettik. Bunun vebali bu işe engel olanların boynundadır.

Şehrin imarı günü kurtarmak adına değil, şehrin geleceğini kurtarmak adına yapılmalıdır. Oy için çarpık yapılaşmaya yol verenler ihanetin bir parçasıdırlar.

Yapılaşma dışında maalesef asfalt yapılan bazı yolların, daha üzerinden ay geçmeden başka bir altyapı işlemi için kazılması da büyük bir milli servet kaybıdır. Halka çektirilen maddi manevi eziyet ise cabası.

Bir yol yapılmadan altyapı sorunları giderilmeli, Telekom, elektrik ve doğalgaz gibi çalışmalar tamamlanmalıdır. Bunun en açık örneğini maalesef Midyat’ta gördük.

Doğalgaz için kazılan yerler asfalt yapıldı. Çökmeler meydana geldi.  Elektrik çalışması bitmeden asfalt yapıldı. Sonradan asfalt yapılan yolda kazı yapıldı. Yani bunların bu şekilde olamayacağını bilmek için mühendis olmaya gerek yok.

Foto 2- Örnek bir yol yapım çalışması

Öte yandan bir diğer sorun ise, birçok apartmanın depo veya bodrum katlarının gözü doymaz bazı müteahhitler tarafından evlere dönüştürülerek satılması. Dere yataklarına yapılan evler maalesef her yıl kışın su altında kalmaktadır. Yağmur suyunun önünü kapatarak sel baskınlarına neden olunmaktadır.

Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Derdimiz birilerini suçlamak, karalamak değildir. Midyat’ta güzel şeyler de oluyor. Yapılan güzel işleri takdir ettiğimiz gibi, gazeteci olarak kamu adına, yolunda gitmeyen şeyleri, sorunları ve yanlışları dile getirmeyi, takibini yapmayı bir görev olarak addediyoruz.

Bu nedenle idareciler ve halk olarak sadece şahsi menfaatlerimizi değil, beraber yaşadığımız şehrimizi de düşünmeliyiz. Halka hizmet etmeyi Hakk’a hizmet olarak görmeliyiz. Unutmayalım ki; ‘çözümünde yer almayanlar, o problemin bir parçası olurlar’.

Süleyman TUNÇ / Midyat Hür Haber

Editör: Resul AKA