Cilt rahatsızlıklarını tedavi eder Bıttım sabunu, egzama, sedef hastalığı, akne, mantar enfeksiyonları ve ciltteki diğer rahatsızlıklar gibi çeşitli cilt problemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde cildi yatıştırır ve iyileştirir. Kaşıntıyı azaltır Akne ve sivilceye karşı etkilidir Saç sağlığını destekler kepek oluşumunu önlemeye ve saçın doğal parlaklığını artırmaya da katkıda bulunabilir.

Siirt Bıttım Sabunu Çeşitleri Nelerdir?

Siirt Bıttım sabunu çeşitleri, genellikle içerdikleri diğer doğal bileşenlere göre farklılık gösterebilir. Zeytinyağı, lavanta yağı, biberiye yağı gibi ek bileşenler içeren çeşitleri mevcuttur. Bu ek bileşenler, sabunun cilt üzerindeki etkilerini artırabilir veya başka faydalar sağlayabilir. Bıttım sabunu kullanmadan önce herhangi bir alerjiniz olup olmadığından emin olmak için bir dermatologa danışmanız önemlidir. Lavanta yağı rahatlatıcı ve antiseptik özelliklere sahiptir. Biberiye yağı, antiseptik ve uyarıcı özelliklere sahiptir. Cildi temizler, sıkılaştırır ve canlandırır. Adaçayı yağı, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ciltteki tahrişleri yatıştırabilir ve akne gibi cilt sorunlarını hafifletebilir. Defne yağı, cilt sağlığını destekler ve cildi yeniler. Antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır?

Bıttım sabunu, doğal ve bitkisel yağlarla yapılan bir sabundur ve genellikle saç ve cilt sağlığı için kullanılır. Bıttım sabunu doğal bir ürün olduğu için cilt ve saçınız için uygun olabilir, ancak herkesin cilt tipi farklı olduğu için kullanmadan önce test yapmanız önerilir.

Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır ve Kullanılır?

Bıttım sabunu yakın zamanda tüm ülkede yaygınlaşıp bilinirliği artmış olsa da esasında yöresel bir doğal üründü. Siirt ve çevresinde bol miktarda yetişen fıstık ağacının yabani halinde "menengiç" adı verilen bir meyvesi vardır. Ufak taneli fıstığın yabani hali işte bu menengiç meyvesidir. Bıttım sabunu bu yabani fıstıktan, tamamen doğal olarak hiçbir kimyasal katkı maddesi olmadan üretilir.

Bıttım sabununun üretimi oldukça zahmetlidir. Doğal bir sabun olan bıttım sabunu yapılırken de her aşamada doğal malzeme ve kap kullanılır. Bıttım taneleri tek tek ayıklanarak ve yıkanarak üretime başlanır. Yıkanan bıttımlar 5ile 10 gün arasında kurumaya bırakılır. Daha sonra taş değirmenlerde öğütülen bıttımlar orta sıcaklıktaki suyla yoğrulur.

Uzun ve zahmetli yoğurma işleminden sonra çıkan yağlar ayrı bir kaba alınır. Bu işlemlere belirli aralıklarla tekrarlanır. Tamamen bıttım yağının çıkarılması sağlanır. Bundan sonra sabunlaşma reaksiyonları için işlemlere devam edilir. Sıvı haldeki sabun kalıplara dökülür, 3 gün kurutulur ve kesilerek kullanılabilir boyutlarda sabun haline getirilir.

Bıttım sabunu kullanılırken dikkat edilecek konu, sabunun banyo sonrasında kuru bir yerde kurutulmasıdır. Yani bıttım sabunu mümkün olduğu kadar kullanıldıktan sonra kuru bir yerde saklanmalıdır.

Editör: Resul AKA