Bitcoin, gece saatlerinde iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve 68 bin doların üzerine çıktı. 

2021 yılından bu yana ilk kez 68 bin doları aşan Bitcoin tarihi zirvesine bir adım daha yaklaştı. Gün içinde 68 bin 700 doların üstüne çıkan Bitcoin, Kasım 2021'de 68 bin 999 ile rekor seviyeyi görmüştü.

İkinci büyük kripto para birimi olan Ethereum da 3 bin 700 doları gördü.

Piyasa değerine göre en büyük kripto varlık olan Bitcoin bu yıl yüzde 50 değer kazandı. Bitcoin değerindeki artışın çoğu, ABD'de listelenen bitcoin fonlarına (ETF) girişlerin arttığı son birkaç haftada gerçekleşti.

Geçtiğimiz aylarda spot Bitcoin ETF'leri ABD tarafından onaylanmıştı. Bu fonların piyasaya sürülmesi yeni büyük yatırımcıların önünü açtı ve 2021'deki rekor seviyeleri anımsatan coşku ve ivmeyi yeniden ateşledi.

Ayrıca nisan ayında gerçekleşmesi beklenen yarılanma (halving) işleminin arzı kısıp Bitcoin değerini artıracağı beklentisi de fiyatlamaları destekledi.

TEKNOLOJİ PATLAMASI DESTEKLİYOR

Uzmanlara göre, borsadaki teknoloji patlaması da kripto varlıklara ilgiyi tetikleyen bir başka unsur oldu. Analistlere göre, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksinde rekor kırılması ve borsa ile dövizdeki oynaklık göstergelerinin düşmesi de piyasadaki risk iştahının artmasında etkili oldu.

Coinbase Kurumsal Araştırma Departmanı Başkanı David Duong'a göre, normalde mart ayı Bitcoin için yatay bir ay olsa da kripto varlıklar yapay zeka ve blok zinciri teknolojisine dayalı verimlilik patlamasından faydalanıyor.

Singapur merkezli kripto analiz şirketi 10x Research'ün Araştırma Müdürü Markus Thielen ise, "Fiyat yükseldikçe yatırımcılar kendilerine daha fazla güveniyor. Bu nedenle akışlar azalmıyo" dedi.

Nexo kripto borsasının kurucu ortağı Antoni Trenchev, "Bu dokuz yeni ETF'nin doğuşuyla birlikte büyük hamleler artık hafta sonları yerine normal ticaret haftasında gerçekleşme eğiliminde" değerlendirmesinde bulundu.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte Bitcoin, saat 9.40 itibarıyla yüzde 6,7 artışla 67 bin 400 dolar civarında işlem gördü. Ethereum aynı saatlerde yüzde 7,4 artışla 3 bin 725 dolara ulaştı.

Solana yüzde 2,5 artışla 132 dolardan, Ripple yüzde 2,5 artışla 0,645 dolardan işlem gördü.

Shiba Inu, günlük yüzde 50 artışla 0,00004095 dolara fırladı. Bu tokendaki haftalık artış ise yüzde 300'ü buldu.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

Editör: Resul AKA